Af Simon B Christoffersen, Energig, Mail: sbc@energig.dk , Tel: 70 500 999

Når man holder af at campere hele året og måske også lidt udenfor campingpladserne, så kender man udfordringen med at have strøm nok til alt det man gerne vil have.
For der nu ikke noget så skønt som en kop varm kakao efter en vindblæst gåtur langs stranden og vognens oliefyr skal også have sørget for at der er dejligt varmt i vognen.
Vi ved at det og en del andre fornødenheder koster strøm fra batteriet og i yder sæsonen og om vinteren, holder man ekstra meget øje med batteri statussen. For holder man ikke et sted med elnet tilgængeligt, så skal man selv producere den strøm der skal til.
Der findes jo muligheder som solceller (virker kun begrænset udenfor sommersæsonen), ladning med bilens motor (dyrt i brændstof og skidt for motoren), ekstern generator (fylder og støjer) og brændselsceller (rasende dyrt i indkøb).
Men hvad med en vindmølle?

Fordele og ulemper
Hvis vi sammenligner solceller og vindmøller, så vil en solcelle i gennemsnit producere 100% i juni/juli og kun 10% i december/januar.
En vindmølle vil producere 50% i juni/juli og 100% i december/januar. Så med produktionsbrillerne på er en vindmølle bedre over året end solceller.
Der er også en tendens til at man bruger mere strøm om vinteren end om sommeren, så igen er der noget der taler til fordel for en vindmølle udenfor sæsonen.
Hvorfor er vindmøllen så ikke mere udbredt?
Der er flere årsager og vindmøllerne har fået et blakket ry, som er fortjent på nogle møller, men bestemt ikke på alle:

1. De larmer.
Det er ikke rigtigt…. Og så alligevel nogen gange er det rigtigt. For der er mange vindmøller der i dag sælges i DK, der er i så dårlig kvalitet at de larmer og larmer meget. Men det behøver ikke være sådan.
Hvis du vælger en kvalitets mølle fra en stor anerkendt producent, der har været på markedet i mange år, så har de fået styr på lyden for længe siden.
En ordentlig vindmølle siger så lidt, at det end ikke er muligt at måle lyden pga. støj fra vinden i træerne og alm. baggrundsstøj.
Det er ikke det samme som at dit øre ikke kan høre vindmøllen! For dit øre er meget mere avanceret end alverdens måleudstyr og kan godt selektere, hvad der er fra vindmøllen og hvad der er fra en slubrende kaffemaskine.
Dertil skal du være opmærksom på hvordan du monterer din mølle på din campingvogn. Det er alt afgørende at du montere din mølle rigtigt og måske justerer din montering, for at opnå det optimale.
Selv en vindmølle i balance har vibrationer og hvis din montage er forkert udført, så forplanter vibrationerne sig til vognen.
Det sker en sjælden gang imellem at der opstår resonans mellem møllen og camping vognen og det begynder at “rumle” i campingvognen, Så må du justere din montage, så resonansen forsvinder igen.
Du kan også vælge at sætte møllen på sin egen fritstående mast ved siden af campingvognen, og så er der i hvert fald ikke vibrations problemer.
Men hvis din mølle larmer, så har du nok valgt for billig en mølle og/eller ikke fået tilpasset din montage.
Du kan finde vindmølle monterings tricks her: https://energig.com/da/vindmoelle-monterings-vejledning/

2. De producerer ikke det de lover.
Jo, det gør de. En stor etableret producent, lover ikke mere end vindmøllen holder. For så ville de ikke være store og etableret ret længe…
Men finder du en “No Name” mølle med flotte data specifikationer, uden dansk support og garanti, så forvent ikke for meget.
Men der er også en del forventnings afstemning i det, for hvis DMI siger at det blæser 8 m/s, så gør det nok det i 10 meters højde, uden turbulens, men der er din vindmølle ikke.
Jo tættere din vindmølle er på jorden og på træer, campingvogne og andet der kan give turbulens, jo mindre producerer den.
Så få den op i højden. Ikke 10 meter op, men i hvert fald 2 meter over campingvognen.
Den producerer ikke bedre end den vind der rammer vingerne.
Du vil også med tiden finde ud af at din vindmølle producerer bedst, når vinden rammer campingvognen fra en bestemt vinkel og det kan du måske parkere efter.

3. De går i stykker og kan ikke holde.
En god kvalitets mølle holder længe. I november havde vi en gammel Rutland 910 mølle til service. Den fik skiftet et leje til 175,- kr. og så kørte den igen. Det var første gang den var taget ud af drift i 27 år og nu leverer den strøm til elhegnet igen…. Jo de gode kvalitets vindmøller holder og de holder længe.
Desuden kan du til mærkevarerne få repareret og serviceret din mølle i mange år fremover.
Som regel ser vi aldrig møllerne igen, når de er solgt og monteret, men er uheldet ude, så er det rart at man kan få løst problemerne og at alt kan fås som reservedele.

4. De er bøvlede at montere og tage af og på campingvognen.
Her er der brug for opfindsomhed og måske lidt gør det selv evner.
Der findes ikke en standard løsning der passer på alle campingvogne/autocampere, men det er vigtigt at vindmøllen kan tages ned under kørsel, da den ikke holder til at sidde oppe under kørsel, både pga. vind trykket, men også for at undgå træer og broer.
Ofte ses der en løsning der er fæstnet til f.eks. en stige bag på camperen/vognen. Stigen kan bære meget vægt da man jo skal kunne gå på den, men du skal alligevel sikre dig at den kan holde, da trykket ikke er vertikalt op/ned, men fra mere horisontalt.
Der er også set løsninger med beslag monteret i væggen/enden.
Den mest solide og måske også den bedste er ofte at lave en montering der sidder solidt på anhænger trekanten. Der er en solid ramme at montere på og du kommer nok ikke til at sætte vognen på krogen, uden at se at møllen stadigt er oppe ;o).
Og husk at få den så højt op som muligt. Mindst 2 meter over vogn taget.4

5. Hvad skal jeg så vælge?
Du skal vælge en mølle der har hele pakken. Ikke bare høje produktions specifikationer, men også soliditet, lavt lydniveau, lang levetid og support muligheder.
Du kan godt “sparke dæk” med naboen med høje produktions specifikationer. Men hvis den holder naboen vågen om natten, så er han nok ikke særligt imponeret alligevel.
Lang levetid er der hvor din investering kommer bedst hjem igen og supporten giver dig ro i maven til at du altid kan “ringe til en ven”
Så gå efter en mølle der kan det hele og nyd den frihed som den giver dig og din campingstil.

Kan Vindmøllen kombineres med solceller?
Ja, sagtens og det giver rigtigt god mening, for en vogn der skal bruges hele året. Vi ved jo alle sammen at det oftest er høj sol og vindstille samtidigt og der er sjældent sol samtidigt med en masse vind. Så i et kombinations setup, har du næsten altid produktion.

Du kan finde meget mere om Vindmøller (og solceller, power elektronik og andet energi relateret til Campingvogne generelt) på www.energig.dk  og måske især under menupunktet “Guider”

Du er også velkommen til at kontakte Energig online: https://energig.com/da/om-os/kontakt-energig/
Eller ringe til os på Tlf.: 70 500 999