Teknik
Motorstørelse 4 cylindre, 2.3 l. 190 HK ved 3750 omdr. / min. 2 turboladere. Drejningsmoment 450 NM ved 1.500 omdr. / min.
Længde 5,33 m. Overhæng bag 1,25 cm. Egenvægt ca. 2.200 kg. Totalvægt 3.035 kg. Maks trailervægt 3.500 kg.
Transmission 7 trins automatgearkasse. Permanent træk på baghjul. 4 WD kan indkobles, ligesom der findes reduktionsgear, differentialespær på bagaksel og nedkørselskontrol.
Som tidligere nævnt er modellen udstyret med dobbelt wishboneophængte forhjul og 5 punkts ophængte baghjul med skruefjedre.
Navaraen er i udgangspunktet en “arbejdsbil”, men oplevelsen af bilen peger faktisk mere i retning af en moderne “cross over” / SUV. Altså en rigtig komfortabel moderne bil med en masse udstyr. Mere om det senere.
Jeg nævnte i sidste nummer af bladet, at en Land Rover Discovery er en formidabel trækker til campingvognsbrug. Det er et faktum, men….
Nissan har med Nissan Navara NP 300 produceret et “allround” køretøj, som jeg uden tøven vil anbefale enhver som søgte et råd i forhold til en god trækker for en tung campingvogn. Bilen kan leveres som personbil, hvis man har behov for det og vil / kan afse de nødvendige ekstra penge (ca. 300.000 kr. ) til bagsædearrangementet.
I det følgende beskriver jeg, hvordan jeg har oplevet bilen de første 2.000 km. Heraf de første ca. 500 km ved solo kørsel og de øvrige ca. 1.500 km som trækker for en Kabe Royal 720 årgang 2014 med en tilkaldt totalvægt på 2650 kg. Vognen vejer feriepakket alt inklusive ca. 2.300 kg. Heraf er ca. 125 kg. kugletryk. Vognens akseltryk (2 aksler) er således ca. 2.200 kg.
Den beskrevne model er af varevognstypen og således uden bagsæde. Den efterfølgende montering af varerumsbund og erstatning for sæderyggen ved bagsædet i kabinen skaber en udmærket klangbund for vindstøj mellem kabine og lad, hvor der på den beskrevne model er monteret en hardtop. Efter en kort prøvekørsel var min umiddelbare anke, at der skulle gøres noget ved vindstøjen. Det blev aftalt, at det skulle ordnes, når vi var tilbage fra ferie. Imidlertid konstaterede jeg hurtigt, at støjniveauet ville blive for meget ved kørsel på de tyske motorveje. Jeg hentede derfor nogle isoleringplader ved Biltema og monterede dem bag omhandlede afskærmning. Det viste sig at være en god ide, og støjen i kabinen blev reduceret til et acceptabelt – nærmest lavt – niveau.
Bilen er lang – meget lang, og en vendediameter på ca. 13,5 m påvirker selvfølgelig manøvredygtigheden noget. I kombination med det omtalte overhæng på ca. 1,25 m skal man være rimeligt tidligt ude, når der skal gennemføres manøvre med en lang campingvogn bagefter. Bilens længde betyder en god balance i forbindelse med sidevind, men overhænget modarbejder dette gode en lille smule.
Indstigningsforholdene er gode, men sædehøjden over vejen kan betyde, at kortere personer skal benytte trinbrættet for at lette adgangen til kabinen. Man sidder med andre ord højt i en Navara, og man sidder godt. Der er god plads ved forsæderne – også benplads – til høje personer. Udsynet er godt og instrumenterne fremstår tydelige og overskuelige. Bilens højde betyder dog også, at man ser nærområdet uden for bilen i en vis afstand fra bilen. For at bedre oversigten tæt på bilen, er den udstyret med kamera hele vejen rundt.
Rattet kan hæves og sænkes, men er ikke teleskopisk.
Der er god plads i varerummet bag forsæderne til forskelligt grej. Ikke mindst i bagagerummet, der som allerede nævnt er udvidet med en hardtop på vores bil, er der rigtig god plads.Der findes samtidig udmærkede fastgørelses – muligheder i varerummet, så du kan holde styr på det du transporterer.
Læssehøjden er rimelig, men bagsmækken kan opleves tung at arbejde med. Den monterede hardtop har bagrude og sideruder, der kan åbnes, så adgangen til rummet kan i en vis udstrækning klares alene via bagruden. Bagrudens lås fungerer i øvrigt sammen med bilens centrallåsesystem.
De første 500 km kørte bilen uden trailer. Bilens affjedring er absolut godkendt og affjedringen er markant bedre end sammenlignelige bilers mere stive og gammeldags affjedrede bagaksel med bladfjedre. Komforten ved kørsel med Navara’en opleves mere i retning af en cross over, og den er faktisk ligefrem behagelig at køre med. Gearkassen arbejder rigtig godt. Gearskiftene sker umærkeligt og registreres kun, fordi motoren ændrer omdrejningstal.
Motoren er under almindelige driftsforhold rimeligt støjsvag. Derimod høres den tydeligt, når den skal præstere ved kraftig acceleration eller, når den sættes på hårdt arbejde.
Udstyret i kabinen overlader intet til tilfældighederne. Bilen er udstyret på niveau med en moderne SUV. Digital instrumentering med tilhørende mange visnings muligheder styret via computer, kan vise snart sagt alt om brændstofforbrug, motortimer, kompas, informationer fra navigationsanlæg og meget, meget mere. I kombination med et super lydanlæg, indbygget navigation og 2 zoners klimaanlæg osv, er grundlaget for komfortabel kørsel til stede.
I praksis
Søndag den 2. juli kørte vi over Storebælt. Det blæste ca. 14 m i vindstødene var nordvest. Vi kørte bag nogle sættevognstrækkere, som pga. vinden kun kørte 65 km/ time (ægte hastighed) Det var den bedste prøve, som man kan forestille sig på, hvordan stabiliteten var ved kraftig vind. På lav – broen mod Fyn var vinden mere ind fra siden, og det kunne mærkes i bilen. Imidlertid oplevede jeg på intet tidspunkt en følelse af usikkerhed i forhold til bilens stabilitet. Tilsvarende styrede den rigtig godt, da vi senere kørte på den fynske motorvej, hvor vi blev overhalet af såvel busser som lastbiler. Vel kunne man da mærke trykket fra et overhalede stort køretøj, men det var på ingen måde generende.
Hen over Fyn var vindretningen nærmeste ret imod og det kunne ses på brændstofforbruget. Ned gennem Jylland til grænsen blæste det op mod 15 m / sek. – ren sidevind. Ved Haderslev kørte vi umiddelbart bag en Volvo med en Adria bagefter. Adriaen kom pga. sidevinden i slyng og var tæt på at vælte. Det blev dog reddet ved nedbremsning af vogntoget.
På trods af den ret voldsomme vind, var Navaraen rigtig rar at køre med, og jeg konstaterer, at bilen lå særdeles stabilt med campingvognen efter vindforholdene taget i betragtning.
I relation til ovenstående kan jeg oplyse at jeg kører med et kugletryk på ca. 125 kg. Bilen må lastes med et kugletryk på 140 kg. Samtidig har jeg en vægt på bilens lad på i alt ca. 100 kg. inklusive hardtop og landindsats.
Bilen lever i forhold til stabilitet ved kørsel med campingvogn til fulde op til mine forventninger. Jeg har ikke kørt med større hastigheder over længere afstande, men ind imellem har jeg kørt op mod 100 km / time uden problemer. Generelt kører jeg med samme hastighed som lastbiltrafikken og ved den hastighed er vogntoget i perfekt balance.
Navara’en er som skrevet, udstyret med en 2,3 l motor med turbolader. Motoren er en Renault diesel, som har ikke en, men to turboladere. En, der tager sig af ladelufttrykket ved lave motoromdrejninger og en, som supplerer / tager over ved højere omdrejningstal. Denne konstruktion sikrer godt ladelufttryk ved lave omdrejninger og giver motoren sit maksimale drejningsmoment allerede ved 1.500 omdrejninger. Drejningsmomentet holder sit maksimum indtil 2.500 omdrejninger. Lad det være sagt helt uden omsvøb –
Jeg er imponeret……
Ingen turbotøven og maksimalt drejningsmoment præcist hvor campingfolket har brug for det. Bilen kører ufortrødent i 5. og 6. gear ved 1.500 omdr. / min. svarende til en hastighed i 6. gear på ca. 80 km/ t. Og der skal faktisk noget bakke til før den gearer ned fra 6. til 5. gear. Det får så omdrejningstallet til at stige til 1750 omdr. / min.
Motoren trækker for så vidt også gerne helt ned til 1.250 omdr. / min, hvis det går lige ud. Tilsvarende gearer den villigt op, så snart omdrejningstallet i det følgende gear ligger på 1.500 eller derover – selvfølgelig afhængig af belastningen.
Bilen er i øvrigt udstyret med en separat gearoliekøler, så den er forberedt for hårdt arbejde.
Bilens brændstofforbrug er rimeligt fornuftigt. Den første tank brændstof blev brugt i kraftig mod – og sidevind. Målt på den påfyldte mængde brændstof svarede forbruget til 7,3 km / l. Ved efterfølgende kørsel i Tyskland på mindre veje gennem småbyer og i modvind kørte vi 8,3 km / l. Den efterfølgende tank brændstof blev brugt i modvind, gennem småbyer og i “bjergegne” og vi kørte 8,5 km / l. Bilens forbrugsmåler viste sig i øvrig at være ca. 10% for optimistisk.
Ved solo kørsel på motorvej hjemme i DK præsterede den 16,1 km/l ved en rimeligt konstant hastighed på ca. 90 km/t. Bilens brændstofforbrug er oplyst til ca. 14,5 km/l med automatgearkasse.
Den årlige ejerafgift er på ca. 13.000 kr. inklusive afgift for privat kørsel.
Nissan samarbejder med Renault og har netop købt op mod 40% af aktierne i Mitsubishi, hvormed koncernen er blevet verdens 3. største bilproducent. Nissan Navara udgør grundkonstruktion i Mercedes nye Pick up, der altså skal køre med Navara undervogn og måske også med Renault motor.
Efter de første par tusinde kilometer med indimellem særdeles udfordrende kørselsforhold, så har jeg en rigtig god mavefornemmelse. Hvis det ikke skal være en Land Rover (Discovery 3 – de øvrige kender jeg ikke), så er Navara’en ikke så ringe et valg, og på en række punkter er Nissan’en faktisk et bedre valg. Navnligt motorens evne til at omsætte effekt til drejningsmoment ved lave omdrejninger imponerer, og så er der lige det med de 5 års / 160.000 km garanti.
Mange motorjournalister har testet Nissan Navara og det forlyder samstemmende, at med denne bil, har Nissan placeret sig helt i toppen af segmentet. Bilen fremtræder langt mere som personbil end de øvrige tilsvarende biler på markedet. At den samtidig har ret gode terrænegenskaber gør den faktisk til noget af en “allround bil” til familien, til fritidsbrug eller som arbejdsbil. Prøv f.eks. at Google Bilmagasinet “test af Navara” og læs, hvad de professionelle siger om bilen.
Med venlig hilsen
Kaj Rasmussen, DCK 2310