Allerede fra fredag den 07.07.17 begyndte vognene at komme i en jævn strøm. Der var tilmeldt 27 vogne, og de sidste kom i løbet af søndag den 16.07.17. Vi lå på See-camping ved søen. Der var en stor eng, hvor pladserne var indhegnede af rød-hvide afspærringsbånd. Ikke videre hyggeligt, men meget funktionelt. Vi havde fået stillet 3 baner med pladser på hver side til rådighed, og der var rigeligt med plads, da vi kunne være mindst 5 vogne på hver af de 6 sider.

Der var 4 par uden campingvogn, der var med i stævnet. De boede på Hotel Lamm, 10 minutters gåtur fra campingpladsen.

Fra Danmark til Bregenz er der ca. 1200 km. Mange havde brugt 2-3 overnatninger undervejs.
Kasper Holten havde løbende tilbudt de deltagere, der var kommet i den forgangne uge, at de kunne overvære en prøve på forestillingen. Første gang uden kostymer og kun et par akter, anden gang en hel forestilling med kostymer men kun med piano og tredje gang en hel forestilling med kostymer og hele orkesteret og kor. I alt oplevede 19 deltagere en prøve før selve premieren. Det var meget generøst af Kasper og en stor oplevelse.

Søndag den 16.07.17
Der var standerhejsning kl. 19.00. Leif Hansson bød velkommen og informerede om praktiske ting, Martin Serup fortalte om ændringer i arrangementerne, Karin Olsen og Dorthe Hansson hejste flaget og så var der happy hour: øl, hvidvinspunch og vand. Hyggeligt og alle var i godt humør. Vejret var det bedste, solrigt og varmt.

Mandag den 17.07.17
Der var 45 tilmeldte til en times sejltur på Bodensøen. Vi mødtes kl. 10.30 og kl. 10.50 kunne vi gå om bord. Det lykkedes de fleste at få plads på dækket ved borde, og vejret var dejligt. Det var en skøn og flot rundtur og gav et indtryk af Bodensøens størrelse. Den grænser op til Schweiz, Østrig og Tyskland og har et areal på 539 kvadratmeter. En kende større end Furesøen. Vi sejlede lige forbi sø-scenen, og det var sjovt at se den bagfra. Vi sejlede også forbi det sted, hvor Rhinen løber ud i søen. Så vendte vi rundt ved Lindau i Tyskland og så tilbage til havnen i Bregenz.

Om aftenen var der festmiddag på hotel Lamm, men først hørte vi Martins oplæg om Carmen. Vi havde lånt hotellets konferencelokale, og Martin holdt et meget spændende oplæg, hvor han fortalte både om det litterære forlæg for operaen Carmen, om Bizets opera, om Bizets fortrædeligheder med at få den opført og selve den allerførste premiere og om den betydning, som operaen har haft i musiklivet siden. Og om Dario Campeottos optræden som tyrefægteren i filmen ”Han, hun, Dirck og Daria”. Mange, som ikke kendte særligt meget til opera og operaens særlige væsen følte sig godt informeret og underholdt. Også de, der kendte en del til opera, fik ny viden. Og så var der festmiddag på verandaen. Den var lidt skuffende, dog var folk i godt humør, og der var også to spillemænd fra 20.00 – 22.00 med populærmusik og tysk schlager musik. Men folk var trætte, og der var meget varmt, så festen ebbede langsomt ud.

Tirsdag den 18.07.17
Vi var tidligt oppe, og kl. 9.45 mødtes alle ved sceneindgangen til Søscenen. Kasper Holten (instruktør) kom kl. 10.00, og vi gik op i en mødesal i festspilhuset. Han fortalte levende om sit forhold til opera og især til Carmen. Carmen var den første opera han hørte, da han var 7 år. Og hans datter på 5 år havde oplevet generalprøven på denne Carmen også som sin første opera. (Og uden at falde i søvn, hvilket hun var meget stolt af). Kasper fortalte om det at kunne lide opera. F.eks siger mange, at når en person skal dø, så tager det 5 minutter. Hvorfor dør de dog ikke bare? Når nogle skal erklære deres kærlighed så tager det også forfærdelig lang tid. Men er det ikke netop de store emner i vores liv. Og kan det fortælles på kort tid? Opera er drama, poesi og lidelse. Der er andre situationer, der ikke er egnet for opera, men bedre kan fortælles f.eks. at man har købt et kilo kartofler i en bestemt butik. Det er uinteressant at bruge i en opera. En opera består af mange elementer som tilsammen udgør en helhed. Og følelser er en meget vigtig ingrediens. Det kan sammenlignes med f.eks.en Noma menu. Hver ret er tilberedt af mange forskellige ting, som tilsammen udgør en helhed, hvor de forskellige smage skal harmonere indbyrdes. Og man glæder sig forventningsfuld til næste ret. Hvis det hele er brændt på, kan det være en meget lang menu at komme igennem. Han fortalte også lidt om begrebet frihed. For Carmen er frihed alt. Men frihed er ikke kun det gode, det kan også være tragisk – og det bliver det netop for Carmen.

Efter en halv time kom Es Devlin (scenograf) og fortalte om scenografien på en sød og charmerende måde. Es fortalte, at en af de vigtigste scener er, hvor Carmen spår sig selv og ser døden. Kortene. Og deraf dekorationen.

De fortalte, at der havde været store diskussioner om sikkerheden, hvor sikkerhedspersonalet havde forlangt rækværk og andre former for synlig sikkerhed. Da vi så operaen kunne man ikke se sikkerhedsmaterialet, da de havde fundet rigtig mange måder til at overholde sikkerhedskravene på, uden at det blev synligt. De har flere alternative planer for at gennemføre operaen, da nogle af handlingerne kan være farlige i regnvejr.
Kasper og Es supplerede hinanden indtil kl. 11. Kasper og Es fik hver en pung fra Hanssons og en gæste-logbog.

Herefter stod 3 guider parat til at vise os rundt på scenen. Vi var ca. 20 i hver gruppe og blev guidet rundt bag scenen og fik en masse informationer. Bl.a. at hvert kort er 30 kvadratmeter og vejer 2 tons, der er trapper i armene, som når 24 meter op over vandet, og hvor Michaela skal klatre op til hånden og stå der syngende i vind og blæst. I tilfælde af meget blæst sidder hun dog på hug.
Happy hour med øl og hvidvinspunch kl. 16.00. Og maden blev dernæst indtaget ved langbord. For enden af banerne var der et område, der grænser op til stien ned til søen. Velegnet, men der blev godt nok kigget af de forbipasserende.

Onsdag den 19.07.17
Og så oprandt den store dag: Premiere på Carmen. Solen skinnede fra en skyfri himmel hele dagen, og vi var alle meget forventningsfulde. Men men men. Så godt skulle det ikke være. Omkring kl. 20 begav de fleste sig til søscenen cyklende eller gående – under truende skyer. På pladsen foran festspilhuset var der dækket op med boder etc. Men pludselig begyndte det at storme, og alt blev hurtigt pakket sammen, og lidt efter begyndte det at regne. Ærgerligt. Folk iklædte sig regnslag og andet regntøj og vi fandt vores pladser. Vi havde meget fine pladser. De midterste på række E og F, dvs 5. og 6. række. Og i regnvejr begyndte forestillingen. Det lynede og tordnede, og som én kommenterede, passede vejret faktisk helt fint til handlingen i anden akt, som foregik i en røverrede oppe i bjergene og var ret uhyggelig. Puha. I tredje akt stoppede regnen og resten af stykket foregik i tørvejr. Men ingen kunne bagefter sige, hvornår regnen præcist stoppede. Dertil var vi alt for optaget af operaen. En fantastisk oplevelse. Regn eller ikke regn. Vi var helt høje af oplevelsen.

Torsdag den 20.07.17
Dagen startede fint, men hen på formiddagen begyndte det at regne. I løbet af dagen drejede de fleste samtaler sig om den dejlige oplevelse i går. Nedenfor er et lille udpluk af den fantastiske reaktion på oplevelsen.

Af udbrud kan nævnes: Det var noget af en oplevelse. Det var kanon. Det var fabelagtigt. Det var formidabelt. Det var en ekstraordinær oplevelse. Det var en fantastisk oplevelse. Vi var helt høje, da vi gik hjem. Jeg er meget taknemmelig over at have oplevet dette. Det er et af de højdepunkter, jeg vil tænke på og mindes med glæde, når jeg sidder på et plejehjem. Det var super – helt helt super. Jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Om regnen blev der sagt: Det var synd, at det regnede. Men hold da kæft hvor var det fantastisk. Hvis det ikke havde regnet, havde det nok løftet det lidt mere – men ikke så meget. Det var faktisk et perfekt vejr. Både regnen, truende skyer og lyn fik røverbanden til at virke meget dramatisk og overbevisende. Det var imponerende, at de kunne synge i det vejr. De fortsatte bare derudad. Selvom det regnede, var det jo ikke koldt. Og det gjorde ikke rigtig noget. Jeg opdagede lige pludselig, at det ikke regnede. Hvornår det stoppede ved jeg ikke.
Om mere opera blev der udtrykt: Den her må jeg opleve en gang til. Jeg fik jo ikke det hele med. Vi tager herned næste år, ikke også? Og så tager vi børnene med. Det havde jeg ikke drømt om. Nu vil jeg godt se en anden opera. Laver I flere operature? Jeg ville ikke have valgt at se en opera hjemme, men nu skulle det være, og det her bliver svært at overgå. Og jeg vil da prøve igen. Det var min første – men ikke sidste opera. Jeg er ikke blevet operaelsker, men i går var opsætningen, sangerne, i det hele en fantastisk oplevelse – og jeg er meget glad for at have været med. Tak skal I have. Det mest fantastiske er, at min mand gerne vil til opera igen.

Happy hour kl. 17.00. Det havde regnet i løbet af eftermiddagen, men om aftenen var det fint fint. Bare det havde været i går. Og så spiste vi igen ved langbord.

Fredag den 21.07.17
VI vågnede til høj solskin. I dag var der planlagt tur til Pfänder, som ligger i 1064 meter over havet. Vi mødtes 10.40 ved pfänderbahn (svævebanen) indgangen. Vi var 14 og der skal 15 for at få grupperabat. Rabatten er € 2,5, så vi købte 15 billetter, og det lykkedes Martin at sælge den overskydende. Der kan være rigtig mange i svævebanen, så vi kom alle op sammen. Nogle kørte i egen bil ad en meget snoet og nogle steder snæver vej. Oppe deltes vi i mindre grupper. Nogle nød bare udsigten, andre vandrede lidt rundt.

Tilbage på pladsen lavede vi langbord kl. 19.00. Hyggeligt. Ved 21-tiden blæste det op, og folk forsvandt ind i vognene/teltene, men det var bare en lidt tom trussel. Regnen kom først omkring kl. 24.00. Til gengæld fik mange set TV transmissionen af aftenens forestilling af Carmen, som blev transmitteret direkte af Østrigsk fjernsyn.

Lørdag den 22.07.17
For mange blev lørdagen brugt til at pakke sammen, og enkelte tog også afsted. Flere ville gerne afsted tidligt søndag, da det jo er en lang vej hjem. Af den grund holdt vi standerstrygning lørdag kl. 17.00 med efterfølgende happy hour og langbord. Det begyndte at blæse op, og efterhånden udviklede det sig til veritabelt stormvejr i løbet af aftenen og natten. Bregenz ligger omgivet af bjerge, hvor der kan opstå pludselige storme, men som lige så pludselig kan stoppe. Vejret er meget omskifteligt, og det er godt at være helgarderet til både sol og regn.

Søndag den 23.07.17
Og så sluttede stævnet.

P1000843

P1000849

P1000866